Tips

Vaak horen we van (potentiële)  deelnemers dat ze er tegenop zien om het hoofdgerecht klaar te maken. Toch hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. We hebben chefkok Henk van Ewijk bereid gevonden een aantal tips te geven, waarmee iedereen zonder stress een hoofdgerecht op tafel kan zetten. Op onze Facebook-pagina vind je recepten voor eenvoudig te bereiden, maar heerlijke hoofdgerechten.

Belangrijk daarbij is de organisatie van de kookwerkzaamheden; je keuze voor het gerecht, de voorbereiding en de planning. Het bereiden van een maaltijd kent piek- en daltijden. De piektijd is net voor je het gerecht serveert aan je gasten. De daltijd is je voorbereidingstijd. In de keuken worden die voorbereidings-werkzaamheden (groenten snijden, vlees aanbraden, bouillon trekken) de ‘mise en place’ genoemd.

Voorbereidingen hoofdgerecht

•Kies een gerecht waar je goed in bent
•Gebruik niet teveel kooktechnieken
•Beperk het aantal ingrediënten
•Doe daags van te voren alle boodschappen
•Gebruik een recept
•Maak een werkplanning
•Maak een tekening hoe je het bord op wilt maken

Tips voor afwerking van je hoofdgerecht

•Zorg voor warme borden
•Bereid vlees in één stuk en snijd het daarna
•Laat het bereidde vlees even rusten, dan pas snijden
•Serveer niet alles op het bord, geef aardappels en evt. groenten in schalen
•Werk netjes en zorg voor voldoende werkruimte (geen overvol aanrecht)

Enkele nuttige websites: